-

Să vorbim despre Fotografie – luni 8 octombrie 2012, Librăria Cărturești din Iulius Mall

Asociația FotoIași reia din luna octombrie proiectul întâlnirilor publice de la Librăria Cărturești din Iulius Mall (etajul II). Până în primăvara anului viitor ne vom întâlni lunar de două ori, în a doua și a patra zi de luni a lunii în curs, de la orele 19.oo.

Genericul va fi ”Să vorbim despre Fotografie”. La întâlniri pot participa toate persoanele care au ca hobby fotografia, subiectele abordate fiind diverse, atât din sfera teoriei cât și a practicii fotografice.

Cu ocazia acestor întâlniri FotoIași primește noi membri, acceptarea făcându-se pe baza unui portofoliu personal, de minim 25 și maxim 40 imagini, care va fi vizionat și discutat la întâlnirile noastre.

Pentru luni 8 octombrie tema va fi: ”Povestea unei imagini”

Recent, colegii fotografi Iulia Pașcanu și Andrei Weingold au organizat ”Ziua Fotografiei de Stradă la Iași. Într-un material de prezentare au inclus și această imagine pe care am făcut-o în anul 2007. Deși făcută pe stradă, imaginea nu se încadrează la genul respectiv ci la un altul, un pic mai diferit și anume Eseul fotografic.

Felicitările mele celor doi colegi pentru organizare, mai ales că i-au avut ca interlocutori pe Andrei Pandele și Silviu Gheție, doi fotografi cunoscuți în România.

     – A spune în Fotografia de stradă (discutând despre o imagine) că ”imaginea asta se putea face mult mai bine” este – părerea mea – un non sens. Sigur că se putea face mai bine. Doar că nu tu ai apăsat pe declanșator. A făcut-o acela care îți prezintă imaginea, cu mintea, ochiul, cultura, experiența, puterea de înțelegere a fenomenului, aparatura de care dispune. O Fotografie de stradă (ca imagine de imortalizat) durează doar o fracțiune de secundă. Apoi totul se schimbă. De la o declanșare la alta!

     – A spune în Fotografia de stradă că ”eu aș fi făcut imaginea asta așa și așa” mi se pare, din nou, o greșeală. Clipa care nu se mai repetă nu o poți opri ca să-i faci poze din stânga sau din dreapta – din față sau din spate – așa cum îți vine bine sau ar fi ideal. Ai prins-o (clipa) ești fericit. Ai scăpat-o alta va veni cândva”

Discuția este lungă. Vă invit luni 8 octombrie, de la ora 19.oo la Librăria Cărturești din Iulius Mall Să vorbim despre Fotografie, să aflați povestea imaginii de mai sus (de Eseu fotografic), să vorbim despre Fotografia de stradă…

Posted in Uncategorized by ozolin on September 11th, 2012 at 9:46 pm.

Add a comment

No Replies

Feel free to leave a reply using the form below!


Leave a Reply


four + 6 =